Piwa Double Dry Hopping (DDH)

Sztuka chmielenia piw rzemieślniczych nie stoi w miejscu, ale cały czas się rozwija. Piwowarzy szukają coraz lepszych sposobów na wyekstrahowanie z zielonych szyszek wszelkich dobrodziejstw, które decydują o atrakcyjności piw mocno chmielonych.

Efekt jest taki, że w ostatnich miesiącach, jak grzyby po deszczu, pojawiło się sporo nowych piw z tajemniczym dopiskiem DDH na etykiecie, które atakują nasze nozdrza obłędnym aromatem cytrusów i owoców tropikalnych.

Co to jest DDH?

DDH to jedna z metod chmielenia piwa na zimno, która polega na dodaniu chmielu podczas fermentacji, najczęściej fermentacji cichej. Temperatury, jakie piwowarzy preferują w tej materii, mieszczą się mniej więcej w przedziale 14 – 19 stopni Celsjusza.

Co konkretnie kryje się pod pojęciem DDH (ang. Double Dry Hopping)

O co chodzi z tym przedrostkiem Double. Zgłębiając temat sięgnąłem do informacji dostępnych w Internecie. Okazuje się, że nie ma jednoznacznej definicji podwójnego chmielenia na zimno (double dry hopping). W zależności od sytuacji można je interpretować na kilka sposobów, ja dotarłem do trzech:

  1. Wrzucenie do piwa na zimno podwójnej dawki chmielu. Browar, posiadający w swojej ofercie piwo chmielone na zimno (wersja „podstawowa”), stosuje podczas warzenia wersji DDH jedną, dwukrotnie większą dawkę chmielu;  
  2. Wrzucenie do piwa na zimno dwóch dawek chmielu. Chmiel dzielony jest na dwie odrębne dawki, które dodawane są w pewnych odstępach czasu. Nieistotne w tym momencie jest to, czy browar posiadał w swoim portfolio piwo chmielone na zimno;
  3. Wrzucenie do piwa na zimno dużej ilości chmielu. Browar, stosując na etykiecie dopisek DDH, może nam po prostu sugerować, że mamy do czynienia z piwem znacznie mocniej chmielonym na zimno, aniżeli inne piwa w ofercie.

Dość teorii. Czas wypić piwo

Sprawdziłem zatem, jak jest z dostępnością piw z dopiskiem DDH na polskim rynku. Ile takich piw wypuściły (lub zamierzają wypuścić) na rynek polskie browary kraftowe. Wynik był dla mnie zaskakujący. Okazuje się, że mamy już 33 piwa Double Dry Hopping (DDH) w Polsce. Oto one (jeżeli brakuje jakiegoś piwa – dajcie znać w komentarzach):

  • Salamander DDH Double IPA (Browar Stu Mostów)
  • Salamander Citrus DDH Double IPA (Browar Stu Mostów)
  • Salamander Grapefruit and Mandarin DDH Double IPA (Browar Stu Mostów)
  • Art + 22 DDH Double India Pale Lager (Browar Stu Mostów)
  • Hazy Rooster – New England DDH Double IPA (AleBrowar)
  • New England DDH Double IPA Citra + Galaxy (AleBrowar)
  • New England DDH Double IPA Simcoe + Mosaic (AleBrowar)
  • New England DDH Double IPA Centennial + Amarillo (AleBrowar)
  • 100 m – 100 th Batch DDH Double IPA (Browar Rockmill)
  • I Had A Dream – DDH IPA (Browar Rockmill)
  • Wilczy Jar – DDH New England IPA (Browar Markowy)
  • Irokezi – DDH Imperial West Coast IPA (Browar BroVca)
  • Twinster – DDH New England IPA (Browar Pivovsky)
  • Citra Fruit DDH Imperial IPA (Browar Birbant)
  • DDH New England IPA (Browar Dukla)
  • Juicilicious DDH New England IPA (Browar Piwne Podziemie)
  • Triple Vision DDH Imperial West Coast IPA (Browar Piwne Podziemie)
  • DDH Coconut New England IPA (Browar Golem)
  • Golem vs. King Kong – DDH Black IPA (Browar Golem)
  • Golem vs. Dinosaur – DDH Double IPA (Browar Golem)
  • DDH Double IPA (Browar Golem kooperacja z Browar Warkot)
  • DDH Saison IPA (Browar Golem kooperacja z Browar Brewicz i restauracja)
  • Freak & Fight – DDH Double IPA (Browar Deer Bear)
  • Arnold – DDH Hazy IPA (Browar Ziemia Obiecana)
  • Hoptime – DDH Imperial IPA (Browar Maryensztadt)
  • Czupurna Ostroga – DDH IPA (Browar Harpagan)
  • Cold Crash – DDH Black IPA (Browar Palatum)
  • Hazy Hazi – DDH New England IPA (Browar Widawa)
  • Plac Słoneczny – DDH New England IPA (Browar Karuzela)
  • Swizzy – DDH New England IPA (Browar Hopito)
  • Caligo – DDH New England Session IPA (Browar Czarna Owca)
  • Seria 1000 – DDH New England IPA (Browar Hajer)
  • Hero – DDH Double IPA (Browar Dwóch Braci)

Piliście już któreś z wymienionych piw? Napiszcie. Ciekaw jestem waszych opinii, czy smakują wam tego typu mocno chmielone piwa.

Leave a Reply